If you think well, you cook well...

Dalca



Bahan-bahan:


1kg tulang lembu/kambing
200g daging lembu/kambing
**daging dan tulang di basuh dan direbus sampai empuk. Kalau nak cepat, rebus dalam pressure cooker. Semasa merebus jangan guna terlalu banyak air, agak2 boleh daging dan tulang empuk.

5 biji ubi kentang - dikupas dan dipotong empat
1 batang carrot - dikupas dan dipotong memanjang
10 batang kacang buncis - dipotong anggaran 1 inci
2 biji cii merah - dibelah dua
2 biji tomato - dibelah empat

300 g kacang dal - direbus sampai empuk. Masa merebus bubuh 1 sudu kecil kunyit serbuk. Bila air hampir kering dan kacang dal telah empuk, lenyek2kan dengan senduk supaya kacang dal tadi hancur sedikit.

2 sudu makan serbuk jintan putih
2 sudu makan serbuk jintan manis
3 sudu makan serbuk cili - ikut rasa, kalau nak pedas tambah, kalau tak mau pedas, kurangkan.
**Campur semua bahan rempah ini dalam satu bekas dan tambah air untuk jadikan ia paste.

7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
**semua ni dikisar halus.

5 ulas bawang merah - di hiris
2 inci kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
1 bunga lawang
3 bunga cengkih
**semua bahan ni untuk menumis

3/4 cawan soup tomato (optional)
1 cawan air asam jawa
1 cawan santan
garam secukup rasa.
minyak secukupnya

Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dalam periuk. Kalau dapat pakai periuk tanah, lagi best. Tumiskan bahan tumis.
  2. Bila bahan tumis garing, masukkan bahan kisar. Biar sampai naik baunya.
  3. Kemudian masukkan bahan rempah. Tumis sampai bahan rempah betul2 masak. Kalau kering sangat, masukkan sedikit air
  4. Masukkan tomato soup
  5. Masukkan tulang dan daging berserta dengan air rebusan tadi.
  6. Masukkan ubi kentang. Biar sampai ubi empuk.
  7. Bila ubi telah empuk, masukkan carrot, kacang buncis, cili dan tomato.
  8. Masukkan santan. Biar mendidih sekejap.
  9. Apabila telah mendidih, masukkan kacang dal diikuti dengan air asam jawa.
  10. Masukkan garam secukup rasa.
  11. Biarkan ia mendidih perlahan2 di atas api yang kecil.
Share:

No comments: