If you think well, you cook well...

Biskut Almond

Bahan-bahan

200 gm butter
120 gm castor sugar/icing sugar
320 gm tepung gandum
2 biji kuning telur
1 tsp baking powder
2 tsp esen vanila
Badam biji secukupnya (roasted)
Badam cincang secukupnya (roasted)
Coklat masakan

Cara memasak
  1. Tepung gandum diayak bersama baking powder
  2. Putar butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur dan esen vanila. Putar lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan gaul sampai rata.
  4. Ambil adunan sebesar guli dan bubuh badam biji ditengah2 dan tutupkan badam itu serta bulat2kan. Letakkan di atas loyang yang disapu dengan sedikit mentega. Ulangi proses ini sehingga adunan habis.
  5. Bakar adunan pada suhu 160^C selama 15 min.
  6. Tunggu sehingga biskut ini sejuk sebelum disalut dengan coklat masakan yang telah dicairkan.
  7. Salut biskut dengan coklat cair. Letakkan dalam paper cup dan taburkan badam cincang di atasnya.
Share:

No comments: