Bamia



Bahan-bahan

300gm daging - dibasuh dan dipotong ikut suka
1 cawan santan
3 biji ubi kentang(medium saiz) - dibuang kulit dan dibelah 4
5 biji bendi - buang pangkal dan hujungnya
1 biji tomato - dibelah empat
1 biji cili merah - dibelah dua
1 senduk tomato soup
sedikit minyak sapi atau minyak masak biasa
garam secukup rasa

Bahan-bahan tumis

1 biji bawang besar }
3 biji bawang putih } dicampur sekali dan dikisar halus
1/2 inci halia }
kulit kayu manis
buah pelaga
bunga cengkih

Bahan rempah

2 sudu besar rempah kari }
1 sudu besar serbuk jintan manis } dicampur sekali dan tambah sedikit air untuk jadikan paste
1 sudu besar serbuk jintan putih }
sedikit garam masala (optional) }

Cara memasak
  1. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bahan-bahan tumis. Setelah bahan tumis kuning dan berbau wangi, masukkan bahan rempah dan tomato soup. Biarkan hingga naik minyak.
  2. Kemudian masukkan daging dan ubi kentang. Kalau agak kering , boleh tambah sedikit air. Didihkan perlahan-lahan hingga daging dan kentang empuk.
  3. Bila daging dan kentang telah empuk, masukkan santan, bendi, tomato dan cili. Biarkan ia mendidih di atas api yang sederhana. Sebelum api ditutup, tambahkan garam secukup rasa.

Note: Bamia ialah sejenis masakan arab. Sedap dimakan dengan sebarang roti dan roti jala.

0 comments: