Saturday, December 30, 2006

Ayam Masak Ros



Bahan-bahan:

1 ekor ayam yang sedang - dibasuh dan dipotong lapan

Bahan A

6 tangkai cili kering
4 biji cili hidup(merah)
- di kisar halus. Ikut rasa, kalau suka pedas tambah dan sebaliknya

Bahan B

1 inci halia
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
-dikisar sekali

Bahan C

1 camca besar serbuk jintan manis
1 camca besar serbuk jintan putih
1 camca kecil serbuk kas2
1 camca kecilserbuk lada putih
-dicampur sekali dan dijadikan paste

Bahan D

5 biji badam
5 biji gajus
- digiling lumat

Bahan E

6 ulas bawang merah -dihiris
5 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
- bahan untuk menumis

Bahan F

3 sudu besar tomato puree
3 sudu besar tomato soup
-dicampur sekali

2 biji limau lipis(optional)
1 cawan santan
minyak sapi secukupnya
garam secukup rasa
sedikit daun pudina
1 biji tomato - dipotong empat

Cara memasak:

  1. Panaskan minyak sapi dalam periuk, tumis bahan E.
  2. Bila bahan tumis telah garing, masukkan bahan B. Masak lagi sampai garing.
  3. Masukkan bahan C, bahan A, bahan F dan bahan D. Masak hingga naik minyak dan baunya.
  4. Masukkan ayam. Kacau dan biar sekejap.
  5. Masukkan santan.
  6. Masukkan daun pudina dan tomato
  7. Masukkan garam
  8. Biarkan ia mendidih perlahan-lahan sampai pecah minyak.
  9. Sebelum diangkat masukkan jus limau nipis

0 comments: